Omul care se ocupă de vânzarea lui Dinamo oferă detalii de ultimă oră: „Avem un investitor dispus să asigure 50% din buget”

 




Retrogradată în Liga 2 și fără sprijinul acționarului majoritar, Dinamo se zbate să supraviețuiască. Administratorul judiciar caută investitori, însă orice tratative sunt îngreunate de datoriile care apasă clubul.

“Roș-albii” au anunțat că dosarul pentru înscrierea în Liga 2 a fost finalizat, iar departamentul sportiv pregătește contracte și transferuri.

Vlad Iacob este fiul omului de afaceri Dorin Iacob, fost apropiat de-ai lui Traian Băsescu, în prezent analist politic. El a discutat cu Ovidiu Burcă, antrenorul vehiculat că ar urma să preia conducerea tehnică a „câinilor”.

În ce condiții v-ați asuma rolul de administrator special?

- Eu sunt dispus să mă implic la Dinamo ca administrator special, dacă vor exista resursele financiare necesare. Altfel, un administrator special nu va face altceva decât să meargă acolo ca să stingă lumina. Nu poți să conduci un club de fotbal fără resurse financiare.

În ce fază sunt negocierile cu potențialii investitori despre care s-a tot vorbit?

- Discuțiile există. Într-adevăr, startul sezonului este aproape. E târziu, dar nu foarte târziu. În acest moment există un investitor interesat, dar care dorește să suțină 50 la sută din buget și așteaptă alături de el un co-investitor, care să susțină la rândul său 50%. Practic, un investitor acum ar trebui să vină cu ceva mai mult de un milion de euro și va găsi la masă un partener care e dispus să vină cu aceeași sumă. Bugetul operațional pentru Liga 2 este de circa 2,5 milioane de euro. Acest investitor nu dorește intre și să susțină activitatea clubului de unul singur.

De ce depinde, până la urmă, ca acești investitori să preia Dinamo?

- De informații corecte și de lămurirea zvonurilor și a scenariilor negative.


- Vă referiți la scenariile conform cărora Dinamo 1948 ar urma să dispară, iar CS Dinamo sau ACSFC Dinamo să-i ia locul?

- Este un scenariu vehiculat de foarte multe persoane. Îndrăznesc să spun că oamenii respectivi nu aveau toate informațiile sau nu au evaluat corect niște aspecte juridice. 

În cazul în care SC Dinamo 1948 SA dispare, iar oricare continuatoarea ar apărea se va trezi la un moment dat cu datoriile din plan sportiv ale lui SC Dinamo 1948 SA, care sunt la masa credală de aproximativ două milioane de euro. Potrivit FIFA, continuarea unui club de fotbal poate fi identificată prin fondul de suporteri, imnuri, însemne, foste glorii, logo, mărci, stadion, iar aceste elemente nu sunt cumulative. 

- Ca în cazul Rapid, cu Julio Cesar.

- Exact. Totodată, orice potențială continuatoare a lui SC Dinamo 1948 SA va avea nevoie de bugete operaționale pentru promovare, după cum urmează: cel puțin un sezon de Liga 3, 4-500.000 de euro, și 

cel puțin un sezon de Liga 2, 2-2,5 milioane de euro. Practic, o continuatoare a actualului Dinamo va trebui să cheltuiască minimum 3 milioane de euro, dacă totul merge perfect și aceasta reușește promovări succesive, pentru a ajunge în Liga 1. 

 Acest „nou Dinamo” va suporta și cele aproximativ 2 milioane de euro din plan sportiv, în cazul în care SC Dinamo 1948 SA dispare. Așadar, dacă totul merge perfect, orice „nou Dinamo” va cheltui cel putin 


5 milioane de euro ca să ajungă înapoi în Superliga. În schimb, în cazul în care SC Dinamo 1948 SA se reorganizează, aceasta va scăpa de datoriile din plan sportiv. Avem jurisprudența din cazul CFR Cluj vs. Ronny Da Silva, în acest sens.

În concluzie, reorganizarea actualei Dinamo costa aproximativ 2,5 milioane de euro – cu șanse foarte ridicate de promovare în Superliga. Promovarea unui „nou Dinamo” va costa cel puțin 5 milioane de euro – riscând totodată scindarea suporterilor dinamoviști, care au făcut lucruri extraordinare pentru acest club.

- Vlad Iacob, consultant specializat în fotbal business

Realist și legal se poate ajunge la 1,8 milioane de euro. Probabil aceasta este suma pe care clubul va trebui să o suporte în 3 ani. Atenție, această sumă nu trebuie împărțită egal. Se poate începe cu 20% în primul an, ținând cont că activitatea sportivă are loc acum în Liga 2. potrivit GSP 

Comentarii