Lupta pentru putere la Dinamo: Învins și pe punctul de a pleca

 
Funcția lui Vlad Iacob la Dinamo este în pericol, iar Andrei Nicolescu, acționar al Red&White, care deține 80% din club, intenționează să organizeze o Adunare Generală a Acționarilor pentru a prelua rolul de administrator special în locul său. În propunerea făcută lui Vlad Iacob, acestuia i s-a oferit poziția de director executiv, însă fără nicio autoritate în cadrul clubului. Noul grup de acționari dorește să pună capăt mandatului administratorului special și să preia controlul total asupra clubului Dinamo.

Andrei Nicolescu, un acționar în vârstă de 46 de ani al Red&White, a demarat acțiuni pentru a convoca Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) în scopul preluării funcției de administrator special la SC Dinamo 1948 SA, o poziție echivalentă cu cea de președinte în condițiile actuale de insolvență. În cadrul negocierilor, acționarii i-au oferit lui Vlad Iacob o soluție prietenoasă, astfel încât să evite orice scandal printre suporteri. Red&White i-a promis lui Iacob postul de director executiv în club, cu condiția ca el să renunțe la funcția de administrator special. Discuțiile au început cu aproximativ o 

săptămână în urmă, însă Iacob nu a luat încă o decizie, menținând suspansul asupra intențiilor Red&White.

Este important de menționat că poziția de director executiv nu există în organigrama actuală a clubului Dinamo, iar perspectiva includerii acestei funcții este dificil de realizat, având în vedere situația de insolvență și limitările financiare ale clubului.


Andrei Nicolescu îi vânează funcția lui Vlad Iacob, deoarece administratorul special este singurul om din club care are dreptul de semnatură pentru toate deciziile, care ulterior trebuie avizate de către administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu.


Pentru a convoca AGA, acționarul majoritar Red&White trebuie să o facă prin intermediul firmei RTZ, cea care manageriază de doi ani procesul de insolvență la Dinamo. Până ieri după-amiază, acționarii nu au făcut niciun demers în acest sens.

Exista suspiciuni cu privire la un posibil conflict de interese în cazul lui Andrei Nicolescu. Înainte de a putea prelua funcția de administrator special, Nicolescu, care este avocat de profesie, trebuie să clarifice această situație, deoarece Red&White este și un creditor al SC Dinamo 1948 SA.


Atunci când a achiziționat pachetul de acțiuni de la Dorin Șerdean, Nicolescu a transferat creanța sa în valoare de 16.185,00 lei către Red&White. Această creanță era înregistrată ca o datorie către salariați la masa credală. Această informație a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) din 8 martie 2023, având un facsimil atașat.


Conform legislației, în vederea evitării conflictelor de interese în cadrul procedurii, nu este permis ca administratorul special să fie o persoană fizică sau juridică care are și calitatea de creditor.


"În situația în care Red&White a vândut și creanța salarială, nu poate fi desemnat administrator special. În ceea ce privește persoana fizică, există o discuție cu privire la extinderea interdicției legale asupra acesteia prin extrapolare. Aceasta trebuie verificată", a explicat un specialist în insolvență pentru GSP.


Acționarii de la Red&White au făcut promisiuni fanilor echipei Dinamo că vor scoate clubul din insolvență până în 2024. Conform informațiilor obținute de GSP, APCH și DDB susțin noii acționari, cărora le-au vândut 8% din acțiuni.

Relația tensionată dintre Vlad Iacob și Andrei Nicolescu a apărut în urma unei situații în care administratorul special și consultantul juridic au anunțat deschiderea unei anchete interne la Dinamo. Motivul acestei anchete a fost un mesaj online către suporteri, semnat de Nicolescu, în care era prezentat un proiect de crowdfunding pentru club.

„Am demarat deja o anchetă internă pentru a clarifica dacă și în ce context au fost folosite de către terți, în mod nelegal, date cu caracter personal din baza de date aparținând S.C. DINAMO 1948 S.A. În condițiile în care după finalizarea anchetei interne se va dovedi că terți ar fi folosit în mod nelegal baza de date aparținând S.C. DINAMO 1948 S.A., ne rezervăm dreptul de a uzita de toate pârghiile legale pentru tragerea la răspundere a persoanelor responsabile", este comunicatul semnat de administratorul special, Vlad Iacob, și de administratorul judiciar RTZ, la 16 iunie 2023. 


Comentarii