Sursele banilor care au alimentat Red & White la Dinamo

 
Transparența privind aspectele financiare ale companiei Red & White este aproape inexistentă. În acest

 context, Fanatik dezvăluie astăzi o posibilă strategie de finanțare a proiectului, care ar putea aduce

 puțină claritate cu privire la identitatea investitorilor reali. Într-o declarație publică pe data de 8 mai 2023, Eugen Voicu anunța că, alături de el și Andrei Nicolescu, membrii fondatori, Red & White va avea alți trei noi acționari: "Dan Gătăianțu, Claudiu Florică și Bogdan Pavel". În zilele următoare, acest lucru s-a confirmat, cu Florică și Pavel intrând în rândul acționarilor Red & White prin intermediul a două companii pe care le conduc. Acestea sunt Synotech (Florică) și Team Sport (Pavel).


Întrebare adresată lui Eugen Voicu: Care este originea fondurilor investite de către Red & White în Dinamo?


Ca rezultat al acestor evoluții, la data de 14 iunie 2023, structura acționariatului Red & White Management, compania care deține 80% din acțiunile clubului Dinamo, arăta în felul următor:

Distribuția acționariatului se prezintă astfel:


Eugen Voicu: 49,3%

Andrei Nicolescu: 32,3%

Dan Gătăianțu: 3,4%

Team Sport Management SRL: 10%

Synotech Global Services România SRL: 5%

În lumină cerinței de transparență, în special în cazul unui club de talia lui Dinamo, se ridică întrebarea esențială: dintre acești indivizi și entități, care sunt cu adevărat investitorii reali? Astăzi dezvăluiesc fundamentul acestei întrebări, având în vedere că răspunsul stârnește un interes legitim în rândul susținătorilor clubului.

Andrei Nicolescu, cu profesia de avocat, a admis încă de la bun început că nu dispune de resurse

 financiare pentru a sprijini Dinamo. În vara anului 2022, el apare în documentele clubului cu un

 împrumut de aproximativ 100.000 de euro, datorie care a fost achitată recent de către Eugen Voicu.

 Aceasta s-a realizat cu scopul de a permite lui Nicolescu să preia funcția de administrator special. Situația în care îndeplinea simultan rolul de creditor și administrator al clubului nu era permisă de legislație.Dan Gătăianțu a dobândit 3,4% din acțiunile Red & White fără a contribui financiar la Dinamo. Noul director financiar a achitat doar 400 RON, reprezentând valoarea nominală a acțiunilor.


Prin intermediul Synotech Global Services, Claudiu Florică a injectat aproximativ 300.000 de euro în Red & White, conform surselor din media națională. Ca rezultat al acestei contribuții, el a primit 5% din acțiuni.


Potrivit acelorași surse media, Bogdan Nicolae Pavel a investit aproximativ 900.000 de euro în Red & White prin intermediul Team Sport. Rămâne să se clarifice dacă aceste fonduri aparțin cu adevărat lui Pavel sau dacă au fost furnizate sub formă de "împrumut" de către o companie condusă de Voicu.


Conform unor informații obținute pe surse, starea de fapt ar putea să ducă înspre o asemenea concluzie. După crowdfunding-ul care urma să îi transforme pe suporteri în investitori, e posibil ca alți oameni să fi investit în RW, fără să știe măcar.


IATĂ FAPTELE

6.10.2022: Eugen Voicu înființează compania „Red & White 2022 Management SA”, împreună cu

 Andrei Nicolescu, conform datelor de la Registrul Comerțului. Scopul înființării Red & White era acela

 de a cumpăra acțiunile deținute de Dorin Șerdean la clubul Dinamo. Era nevoie de bani cash, așadar!

În același timp, Red & White a fost prezentat, ulterior, suporterilor, drept un vehicul de investiție pentru Dinamo, în care urmau să fie cooptați mai mulți oameni de afaceri. Era nevoie și de investitori în proiect, imagine care să îi atragă și pe alții să se alăture.


La acea dată, Eugen Voicu ocupa funcția de „reprezentant permanent al preşedintelui consiliului de administraţie (Meta Management Team SRL) al Meta Estate Trust SA.”. „Meta Estate Trust SA” este un fond de investiții în domeniul imobiliar, listat pe Bursa de Valori București.


11.11.2022 (O lună mai târziu): Între Meta Estate Trust SA și Bogdan Nicolae Pavel se încheie un contract de „Promisiune Bilaterală de Vânzare-Cumpărare” pentru un imobil aflat în Sectorul 1 din București. La aceeași dată, se încheie același tip de contract între Meta Estate și o companie controlată de Bogdan Nicolae Pavel, pentru încă un imobil, aflat în același sector. Valoarea totală a celor doua contracte însumează 3,1 milioane de Euro.

Cu alte cuvinte, Bogdan Pavel se angaja să vândă imobilele (apartamente) către compania condusă de Eugen Voicu, atenție, până la data de 31.08.2023.

Meta Estate se obligă să achite un avans în valoare de 1 milion de euro, fără TVA, în termen de „o zi de

 la data semnării prezentei promisiuni” și 2 milioane de euro, tot fară TVA, „până la 30.11.2022”. Deci

 în alte câteva zile, doar. Un rest infim, de câteva zeci de mii de euro, urma să fie achitat la data

 semnării contractelor de vânzare cumpărare, adică peste aproape 1 an. În cazul în care dreptul de proprietate asupra imobilelor nu se mai realiza, din varii motive, vânzătorul trebuia să returneze avansul cu o „penalitate de 1% lunar”, penalitate ce s-ar putea traduce într-o dobândă de 12% anual, în condițiile în care Meta oferea investitorilor săi un randament de 15%.


Dupa modul in care arată, înțelegerea dintre Meta Estate (fond condus de Eugen Voicu) și Bogdan Pavel are alura unui veritabil împrumut acordat acestuia din urma, sub forma de „avans” pentru cele două imobile, în valoare de 3 milioane de euro.

24.02.2023: Red & White cumpără acțiunile de la Dorin Șerdean, devenind acționar majoritar al clubului Dinamo.


14.06.2023: Bogdan Pavel investește câteva sute de mii de Euro în Red & White, devind acționar în această companie (10%).


17.07.2023: Eugen Voicu este îndepărtat de la conducerea Meta Estate Trust SA, aspect confirmat printr-un raport înaintat de companie Bursei de Valori București. Presa de specialitate preia raportul sub forma unui comunicat sec, în care Meta Estate anunță înlocuirea lui Voicu cu o altă persoană. Compania nu a oferit nici o explicație și nici un detaliu.

Până la ora publicării acestui articol, Bogdan Pavel nu a putut fi contactat, în timp ce Eugen Voicu nu a răspuns solicitării de a comenta informațiile.

Să fie Pavel „investitorul ancoră” ce urma să atragă și alți oameni de afaceri în proiectul care suna convingător pentru doi investitori deja!? (Florică și Pavel)

Având în vedere că suporterii dinamoviști merită și trebuie să știe ce se întâmplă cu clubul lor, poate că acționarul majoritar al lui Dinamo clarifică, totuși, lucrurile.

Întrebări pentru Eugen Voicu

1. Câți bani a investit, în total, în Red & White, domnul Bogdan Pavel?


2. Există vreo legătură între banii investiți de Bogdan Pavel în Red & White și banii oferiți drept „avans” de Meta Estate, fond condus până de curând de domnul Voicu?


3. Dacă răspunsul este „da”, se poate spune că investitorii reali sunt, de fapt, investitorii din fondul Meta Estate? Au știut ei asta?


4. Există o legătură între acest „avans” cu alură de împrumut și înlăturarea sa intempestivă din funcția de conducere pe care o deținea la Meta Estate?


5. Poate dezvălui, de asemenea, Eugen Voicu, motivele pentru care în anul 1996 a fost suspendat de CNVM de pe piața de capital?


Sigur, este posibil ca „tranzacția” dintre fondul condus de Eugen Voicu la acea dată și Bogdan Pavel să fi fost doar o coincidență vizavi de implicarea celor doi în Red & White, de aceea îl invit pe domnul Eugen Voicu, în calitatea sa de acționar al clubului Dinamo, prin intermediul Red & White, să facă lumină!Comentarii